Alarma cu LM555(NE555) si un Telefon mobil Email
Scris de gigitreid   
Duminică, 29 Iunie 2008 17:21

Cu un senzor de miscare PIR si "cateva" piese se poate construi un sistem de avertizare destul de simplu. La miscare acest circuit va apela un numar de telefon programat in telefon pe o tasta de apelare rapida.

Primul LM555(NE555) functioneaza ca astabil si genereaza impulsuri la 14hz. Senzorul de miscare controleaza pinul de reset al acestui circuit. Deci in standby acest circuit nu va functiona. Cand senzorul detecteaza miscare acesta va genera impulsuri. La primul impuls ajuns in al doilea si al treilea LM555, acestea din urma functionand ca monostabile, vor genera temporizari de 3s si 60s. Al doilea integrat comanda un releu de 12V. Temporizarea data de al treilea integrat blocheaza intrarea comuna a sa si a celui de-al doilea integrat pentru 60s, timp necesar telefonului faca un apel.

Alarma cu LM555 si un Telefon mobilAlarma cu LM555 si un Telefon mobil - PCB

Alarma cu LM555 si un Telefon mobil - Foto1 Alarma cu LM555 si un Telefon mobil - Foto 2

LM7812 se va monta pe un radiator. Vezi imaginile de mai sus. Am exagerat putin cu dimensiunile radiatorului si ale rezistentelor de wataj pentru a preveni incalzirea excesiva.

Tranzistorul Q1 nu apare pe cablaj. El este necesar doar in cazul in care veti folosi un senzor de miscare de exterior, de tipul celor care comanda becuri sau proiectoare. Acestea au comanda normal deschisa. Senzorul de exterior are trei fire. Unul se conecteaza la faza, celalalt la nul, iar al treilea este o iesire printr-un contact de releu din nul. Deci becul se alimenta din acest fir si faza. Se desface senzorul, se identifica firul de alimentare faza. Aceasta trece printr-un condensator si ajunge in niste diode si apoi intr-un stabilizator de 8V. Veti lipi un fir sau veti muta firul de la faza in nodul dintre stabilizator si diode. Pe aici veti alimenta circuitul. Placa senzorului are un releu de 24V comandat cu un tranzistor NPN cu emitorul la masa. Ori schmbati releul cu unul de 12V ori lipiti un fir pe nodul dintre releu si tranzistor si comandati cu el tranzistorul Q1. Senzori de genul asta se gasesc in Bricostore, magazinele de pe str. Maica domnului, in magazinul bucur obor, etc...

Daca aveti un senzor cu contact normal inchis de tipul celor folosite in sistemele de alarma eliminati tranzistorul Q1 si R1 R13. Recomand modelul LC100PI fabricat de DSC. Un senzor de genul asta se alimenteaza direct la 12V. Il gasiti de cumparat la magazinele de pe str. Maica Domnului sau la distribuitorii de sisteme de securitate: SECPRAL , COMANDOR, etc.

Circuitul se va alimenta cu un transformator de 12V. Atentie, in circuit nu apare acumulator de backup. Deci daca pica tensiunea , la revenire veti avea o alarma falsa.

Telefonul trebuie montat la o distanta de vreun metru cel putin de circuit si de senzorul de miscare. Nu faceti ca mine. Odata la 4 ore reteaua de telefonie cauta telefonul (sau telefonul apeleaza ceva) si telefonul emite si bruiaza senzorul sau circuitul de comanda. Nu am vrut sa le separ deoarece am zis ca fac alt circuit cu un microcontroler si a ramas in faza de cercetare.

Schema pentru alimentarea telefonului este cea de aici. Tensiunea de iesire este de aproximativ 8V. Rezistentele de pe iesire sunt puse pentru a simula un incarcator original NOKIA cu transformator. Telefonul merge alimentat si prin bornele de la acumulator cu o tensiune de 4V stabilizata cu un LM317. Va trebui sa adaugati niste rezistente pentru a simula prezenta acumulatorului. Vezi site-ul asta. Dar va trebui sa reporniti telefonul dupa o cadere de tensiune.

Puteti modifica circuitul sa faceti stabilizare cu LM317 la o tensiune de 13,5...13,8V si sa adaugati un acumulator tampon de 12V minim 1,2A pe traseul de alimentare. Va trebui sa eliminati diodele D1 si D5, care oricum nu folosesc la nimic. Au fost adaugate cu un scop dar l-am uitat intre timp.

Atentie sa nu faceti scurtcircuit pe acumulator deoarece va lua foc izolatia firului si firul se va topi daca este subtire, dar daca este gros se va topi acumulatorul sau va exploda ... Folositi acumulator cu plumb inchis etans, cu GEL.

Comments
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!
camy25 |2009-01-26 23:19
Inainte de toate salut pe toata lumea si va urez un an nou fericit,plin de
bucurii si impliniri.Discutand cu o cunostinta din RO mi-a recomandat sa caut prin internet ceea ce
ma intereseaza.va marturisesc ca nu sunt o pasionata de electronica sau o
cunoscatoare a domeniului insa am extrem de mult timp liber dat fiind conditiei
mele de handicapata locomotor(mi-am pierdut picioarele in urma unui accident)
fapt care ma tine legata de scaunul cu rotile mai tot timpul.trecand peste asta
de luni de zile caut o protectie simpla si utila atat pt apartament cat si pt
masina(mai ales ca e modificata pt a fi condusa de o pers in conditile mele)
dupa indelungi asteptari,donatii..etc in consecinta are o si oricand poate fi
luata in considerare de pers "binevoitoare".colindand netul am dat de
acest site si mi-a sarit in ochi alarma citez titlul schemei "alarma cu
LM555(NE555)SI UN TELEFON MOBIL.Sunt deosebit de interesata sa o construiesc chiar daca in afara de ceea ce tine
de pistolul de lipit mare lucru nu stiu insa vreau sa invat.rugamintea mea
este,binenteles daca cineva are posibilitatea si dorinta de a ma ajuta,a ma pune
in masura sa pot realiza respectivul dispozitiv,asta insemnand sa-mi dedice o
pagina de explicatii amanuntite,o lista de materiale,piese si tot ce e necesar.Am la dispozitie un telefon samsung sgh-b130 nou nout si diverse nokia 1100,1110
daca nu gresesc.Va multumesc anticipat pt rabdarea cu care ati citit,nu stiu daca ce postez isi
are locul aici si rog persoanele responsabile de acest site sa-si indeplineasca
indatoririle in cazul in care am incalcat vreo regula.Motivul:vreau ca lumea sa ma considere dupa cum sunt nu dupa cum am fost redusa
de alti factoriCu stima, camy
iul |2009-09-07 23:55
Buna ziua Camy
Aproximativ o schema asemanatoare stiu eu mult mai simpla ... si in a mea si in
aceasta trebuie sa renunti definitiv la un telefon deoarece se va lipi de
preferabil cu letconul direct pe tastele acelea
contacteazama la adresa xyz@yahoo.com

Admin edit: Reclame doar in sectiunea Reclame diverse:http://www.azp.ro/reclame-diverse.html
Schema de mai sus e asa "stufoasa" pentru ca permite tinerea unei taste
apasate pt 2 secunde si reapelarea automata dupa 1 minut. Daca ai tu alta schema
mai simpla te invit sa o publici online.
 
 
Statistici vizitatori: [+/-]
Azi:
Ieri:
Alaltaieri:
1330
1426
1073

+353
Saptamana asta:
Saptamana trecuta:
Cu 2 sapt. in urma:
5023
9807
1346

+8461
Luna asta:
Luna trecuta:
Acum doua luni:
18497
26383
5121

+21262
Anul asta:
Anul trecut:
50001
0
+50001
Avem 51 vizitatori online