Pic16F684 - Temporizator ventilator baie autoincrementabil Email
Scris de gigitreid   
Sâmbătă, 14 Iunie 2008 20:24

Aceasta este varianta 2 a circuitului, realizata practic. Deosebiri majore fata de varianta 1:

  • Lipseste rezistenta de 47 ohmi care era in paralel cu jonctiunea colector-emitor a tranzistorului Q1 BD140. Asta face ca ventilatorul sa se opreasca de tot la expirarea timpului. In prima varianta ventilatorul continua se se invarta la turatie mica.
  • Rezistenta din colectorul tranzistorului Q3 are 220K, deoarece am folosit o fotodioda romaneasca ROL21, care are sensibilitate mult mai scazuta, deci a trebuit sa creasca amplificarea grupului Q3-Q4 pentru a compensa.

Montajul se alimenteaza cu un transformator 2 x 9V. Redresarea cu cele doua diode este de tip dubla alternanta. LM7805 asigura la iesire o tensiune de 5V stabilizata necesara microcontrolerului. Nici LM7805 si nici BD140 nu necesita radiator. Intre circuitul temporizatorului si cel al ventilatorului am folosit cablu de alarma cu 8 fire, conectate cate 2 pe conexiune, cu tresa conectata la minus in ambele circuite.

Microcontrolerul Pic16F684 functioneaza pe baza ceasului intern, la 4MHz, deci nu necesita quartz exterior. Descarca programul care trebuie scris in microcontroler de aici. Dezactivati Case Sensitivity pentru a compila acest program fara erori: meniul Project > Build Options > Project > MPASM Assambler > Disable case sensitivity.

Temporizator ventilator baie13

Temporizarea realizata de circuit este de maxim 128 minute. In functie de starea ledurilor se poate vedea cat a mai ramas de temporizat. Se poate adauga timp prin apasarea scurta a butonului sau se poate reseta prin apasarea pentru 3 secunde a butonului.

 Leduri:   Rosu    Verde1 Verde2 Verde3    Temporizare

  Temporizator ventilator baie14

 Poze cu circuitul v2

Temporizator ventilator baie5 Temporizator ventilator baie6 Temporizator ventilator baie7

Temporizator ventilator baie8 Temporizator ventilator baie9 Temporizator ventilator baie4

Temporizator ventilator baie10 Temporizator ventilator baie11

 

 Varianta 1 a circuitului.

Schema temporizator baie autoincrementabil

  Poze cu circuitul V1.

Temporizator ventilator baie1 Temporizator ventilator baie2 Temporizator ventilator baie3

Temporizator ventilator baie4 Temporizator ventilator baie12

Acest circuit va lasa ventilatorul sa functioneze un timp de 3 ori mai mare decat timpul cat lumina este aprinsa. Deci daca intri in baie si stai un minut, ventilatorul va functiona inca 3 minute.

Microcontrolerul verifica daca s-a aprins lumina (RC2=1 logic), porneste ventilatorul si incepe sa contorizeze cat timp lumina sta aprinsa. La fiecare 15 secunde care trec se adauga un minut la temporizare. Temporizarea maxima este de 127 minute. Butonul va permite sa adaugati cate 16 minute la fiecare apasare.

Temporizatorul se va realiza intr-o cutie etansa si se va monta de preferat in afara baii, dar daca nu se poate intr-un loc cat mai departat de cada sau dus. Ventilatorul va trebui sa functioneze la 12V si este de tipul celor folosite la calculatoare, varianta de 12cm. Transformatorul va trebui sa aibe doua infasurari secundare de 9V 600mA, dar daca il aveti cu o singura infasurare veti face redresare dubla-alternanta cu 4 diode.

In paralel cu jonctiunea emitor-colector a tranzistorului BD140 se afla o rezistenta de 47ohmi/16W. Aceasta limiteaza tensiunea de alimentare, respectiv turatia ventilatorului in standby. Daca doriti oprirea totala a ventilatorului trebuie doar sa inlaturati aceasta rezistenta.

Desigur, daca aveti fereastra la baie, in timpul zilei acest circuit nu va functiona cum trebuie. Ori vopsiti geamul astfel incat sa nu mai intre lumina deloc, ori folositi alt traductor. Daca inlaturati circuitul fotodiodei si adaugati o rezistenta de 10K intre +5V si RC2, puteti comanda cu un releu intrarea microcontrolerului. Astfel conectati borna C la GND si borna NO la RC2. Daca releului functioneaza la 220V si il conectati la becul din baie, circuitul functioneaza identic ca mai sus. Desigur va trebui sa apelati la un electrician, altfel riscati sa va curentati putin sau in cel mai bun caz sa stricati toate conexiunile din doza respectiva.

Va trebui sa programezi microcontrolerul. Vezi fisierul "Pic16F684 ventilator v1.1.hex". Toate piesele se gasesc de cumparat pe Str. Maica Domnului. Microcontrolerul costa 6 lei la Vitacom Electronics. Pentru cablul dintre microcontroler si ventilator/fotodioda am folosit cablu de alarma cu 12 fire. Cu toate ca recomand ca firul de la fotodioda sa fie ecranat, puteti folosi si cablu normal de 3x1mm

Descarca proiectul de aici. Mai jos ai codul sursa scris in asamblare.
Dezactivati Case Sensitivity pentru a compila acest program fara erori: meniul Project > Build Options > Project > MPASM Assambler > Disable case sensitivity.

Comments
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!
LAST_UPDATED2
 
 
Statistici vizitatori: [+/-]
Azi:
Ieri:
Alaltaieri:
113
1073
1194

-121
Saptamana asta:
Saptamana trecuta:
Cu 2 sapt. in urma:
2380
9807
1346

+8461
Luna asta:
Luna trecuta:
Acum doua luni:
15854
26383
7764

+18619
Anul asta:
Anul trecut:
50001
0
+50001
Avem 116 vizitatori online