Informatii generale
Alte sisteme de securitate Email
Scris de gigipatrud   
Duminică, 08 Februarie 2009 07:46

- Sisteme antiefractie

- Sisteme supraveghere video

- Sisteme detectie incendiu

- Sisteme control acces

 

LAST_UPDATED2
 
Calculul si rolul acumulatorilor de back-up Email
Scris de gigitreid   
Joi, 09 Octombrie 2008 18:36

Atat centrala de alarma cat si sursele auxiliare necesita acumulatori de backup cu tensiunea de 12V si capacitatea de 7AH pentru a alimenta sistemul in cazul caderii tensiunii de retea.

ATENTIE, in general nu se calculeaza consumul energetic al senzorilor, si multe sisteme de alarma sunt subestimate din punct de vedere al acumulatorilor de back-up.

Deoarece din centrala de alarma se mai alimenteaza si sirenele de interior si exterior, in aceasta se va monta obligatoriu doi acumulatori de 12V 7Ah.

Deci daca vi se face o oferta pentru sistem de alarma cu mai mult de 2-3 senzori, si in centrala nu sunt prevazuti doi acumulatori, atunci sistemul este clar subdimensionat.

De exemplu, un senzor consuma 0,03A, sapte senzori consuma 0,21A
Placa centralei consuma 0,15A.
O tastatura consuma 0,1A
La final, (0,21A + 0,15A + 0,1A) x 24h = 11,04AH capacitatea acumulatorilor din centrala, fara a lua in calcul curentul consumat in caz de alarma de sirene.

In cazul modulului de extensie, un senzor de miscare consuma 0,03A. Sapte senzori consuma 7x30mA=240mA=0,21A.
Modului de extensie consuma 0,03A.
Modulul sursei auxiliare de alimentare consuma 0,03A
Pentru 24 de ore back-up, capacitatea acumulatorului este (0,21A +0,03 + 0,03) x 24h = 6,48Ah, deci capacitatea acumulatorului de back-up pentru ca opt sa functioneze 24 de ore in lipsa tensiunii de retea este de 7Ah minim.

Tinand cont ca capacitatea acumulatorilor scade cu 10-15% pe an, avand o durata de viata ideala de 5 ani si practica de 2-3 ani, se va folosi obligatoriu cate doi acumulatori de 7Ah atat in centrala cat si in cutiile modulelor de extensie/surse suplimentare.

 
Cum se pozitioneaza elementele unui sistem de alarma si cum se trag firele Email
Scris de gigitreid   
Joi, 09 Octombrie 2008 18:13

Un sistem de alarma este compus din :

- Centrala de alarma
- Tastaturi de comanda
- Surse de alimentare suplimentare si module de extensie pentru intrari suplimentare in centrala
- Detectori de miscare, bariere in inflarosu, detectori de geam spart, contacti magnetici, senzori de inundatie
- Sirene de interior si exterior
- Elemente de comunicare la dispecerat

TOATE FIRELE CARE SE TRAG IN CENTRALA DE ALARMA SI IN MODULUL DE EXTENSIE SE VOR SCRIE. SE VA FACE O SCHITA SAU PE PLANUL CASEI SE VOR DESENA SENZORII SI CELELALTE ELEMENTE IN VEDEREA NUMEROTARII ACESTORA SI A PROGRAMARII CENTRALEI DE DETECTIE LA EFRACTIE.

Centrala se pozitioneaza intr-un spatiu greu de ajuns, dar care sa poata fi vizitat, de exemplu debarale, camere la etaj sau la subsol, etc. Nu trebuie expusa la umezeala sau conditii extreme, de exemplu foarte frig iarna sau foarte cald vara. Nu trebuie sa ploua in centrala sau peretele sa faca conden. Se prinde in perete cu 4 dibluri de 6mm. Dimensiuni aproximative 300x300mm. La centrala se va trage un cablu de alimentare de 3x1mm din tabloul electric si se va nota pe siguranta acest lucru.

Tastatura de comanda se monteaza cat mai aproape de usa la intrare, astfel ca timpul de temporizare la intrare sa fie cat mai mic. Se mai poate monta o a doua tastatura la etaj pentru armare perimetrala pe timpul noptii (stay/away) care sa permita dezarmarea mai usoara. Fiecare tastatura necesita cate un cablu de alarma cu 6 fire tras la centrala de alarma.

Daca sunt multi senzori, se poate monta o sursa suplimentara de alimentare si un modul de extensie pentru intrari in centrala la etaj sau oriunde este necesar. O centrala fara module de extensie suporta, in functie de model, 6 sau 8 intrari. Daca in casa respectiva sunt 10-15 senzori, atunci toate firele se pot trage undeva la subsol si pe perete se vor monta doua cutii metalice, una langa alta, una cu centrala si cealalta cu modulul de extensie si sursa suplimentara de alimentare. Un modul de extensie are 8 intrari, din care daca una este folosita pentru antisabotaj, mai raman 7 intrari libere pentru 7 detectori. Fiecare cutie cu sursa suplimentara/modul exensie necesita cate un cablu de alarma cu 6 fire tras la centrala de alarma. La fiecare cutie cu sursa suplimentara/modul exensie se va trage cate un cablu de alimentare de 3x1mm din tabloul electric si se va nota pe siguranta acest lucru.

Daca se opteaza si pentru comunicare prin GPRS cu dispeceratul de monitorizare, atunci langa centrala se va mai monta inca o cutie cu o sursa de alimentare aditionala si un comunicator GPRS compatibil cu tipul de centrala folosit. Si acestanecesita un cablu de alarma cu 6 fire tras la centrala de alarma.

Conform legii, daca spatiul locuintei are sub 300m2 , atunci pe centrala de efractie se pot lega si senzorii de fum. Daca depaseste 300m2,atunci va trebui montata centrala de incendiu dedicata, care se va interconecta cu centrala de efractie, pentru transmiterea la dispecerat a evenimentului. Centrala de incendiu se va monta intr-un loc vizibil, la nivelul ochilor, pe un hol de acces, etc, dar nu la indemana clientilor in cazul institutiilor publice. De la centrala de incendiu se va trage de preferat un cablu de incendiu cu minim 2 fire, dar merge si cablu de alarma cu 6 fire, pana la centrala de alarma sau un modulul de extensie.La centrala de incendiu se va trage un cablu de alimentare de 3x1mm din tabloul electric si se va nota pe siguranta acest lucru.

Detectorii de miscare se monteaza pe pereti la inaltimea maxima de 2,5 metri. Ei au un unghi de deschidere de 90o si, in functie de model, detecteaza miscarea pana la o distanta medie de 8-9 metri. Se pozitioneaza astfel incat sa "vada" geamurile si caile de acces. Necesita cate un cablu de alarma cu 6 fire tras la centrala de alarma sau modulul de extensie.

Detectorii de geam spart se vor monta in apropierea geamurilor si a suprafetelor vitrate, avand o distanta de detectie de 2-3 metri pentru taierea cu diamantul a geamurilor si si de 5-6 metri pentru spargerea geamurilor. Nu se vor monta pe elemente care vibreaza la deschiderea usilor de acces pentru a nu genera alarme false. Necesita cate un cablu de alarma cu 6 fire tras la centrala de alarma sau modulul de extensie.

Barierele in inflarosu se folosesc de obicei pentru protejarea suprafetelor exterioare sau interioare. Se vor monta oriunde este necesar monitorizarea unui spatiu sau culoar. Sunt compuse din doua parti, un receptor si un emitator. Ambele vor necesita cate un cablu de alarma cu 6 fire tras la centrala sau modulul de extensie.

Contactii magnetici sunt folositi pentru detectarea starii usilor si a geamurilor. Se vor monta in partea de sus a usilor si geamurilor, firul trebuind sa iasa la 15mm de usa prin tocul usii. Pe toc se va monta partea fixa a contactului magnetic iar pe usa se va monta partea mobila (magnetul). Fiecare contact magnetic va necesita cate un cablu de alarma cu 6 fire tras la centrala sau modulul de extensie.

Senzorii de inundatie se vor monta in subsoluri si oriunde este pericol de inundatie. Fiecare senzor de inundatie va necesita cate un cablu de alarma cu 6 fire tras la centrala sau modulul de extensie.

Sirena de exterior se va monta pe peretele exterior al casei dinspre strada principala. ATENTIE, unde iese firul din casa acolo se va monta sirena de exterior. Deci ATENTIE unde scoateti firul din casa, aceasta nu se va prelungi la exterior sub nici o forma. De la sirena de exterior se va trage un cablu de alarma cu 6 fire la centrala de alarma.

Sirenele de interior se vor monta oriunde in casa, avand rolul de panicare al hotului.De la fiecare sirena de interior se va se va trage un cablu de alarma cu 6 fire la centrala de alarma.

In afara de centrala si sursele de alimentare, toate celelalte elemente functioneaza la 12V si sunt alimentate din centrala sau din sursele auxiliare.

LAST_UPDATED2
 
Sisteme de detectie la efractie Email
Scris de gigitreid   
Luni, 04 August 2008 21:12

Afla totul despre sistemele de sistemele de alarma.Tipuri de centrale de efractie.Tastaturi si telecomenzi pentru centralele de efractie. Interfete si detectori wireless.Unde, cum si de ce se pun senzori de miscare. Ce rol au contactii magnetici.Senzori de fum conectati la centrala de efractie. Pedale si butoane de panica.Ce rol are transformatorul.Ce sunt zonele si partitiile. Despre antisabotaj.Totul despre Detectie Antiefractie de interior.

Sistemul de alarma este alcatuit din senzorii, centrala, dispozitivele de avertizare si dispozitivele de comunicare la distanta.

Centrala de alarma este o unitate de automatizare ce proceseaza informatiile preluate de la senzori in functie de starea sistemului: activat(armat), dezactivat (dezarmat), etc. Rolul ei este de comanda elementele de semnaliza re optica, acustica si de a comunica la distanta in cazul unei efractii in spatiul protejat. Sunt mai multi producatori de centrale de efractie, dintre care recomand DSC in special, dar si PARADOX.

pc585 pc5020 power832 WS4939 LC100PCI

Ce sunt zonele si partitiile

Centralele se aleg in functie de mai multe criterii, printre care sunt si numarul de zone si partiţii. Din punct de vedere electric, o zona reprezinta o intrare in centrala. O zona mai reprezinta si un spatiu bine delimitat protejat de unul sau mai multi senzori. Desi legea 333/2003 stipuleaza ca se pot conecta mai multi senzori pe aceasi zona a unei centrale, daca acesti senzori monitorizeaza toti aceasi camera, acest lucru nu este recomandat, deoarece in caz de alarma falsa, nu se stie care dintre ei au dat alarma.

LAST_UPDATED2
Citeşte mai mult...
 


 
Statistici vizitatori: [+/-]
Azi:
Ieri:
Alaltaieri:
400
984
546

+438
Saptamana asta:
Saptamana trecuta:
Cu 2 sapt. in urma:
1384
7393
1234

+6159
Luna asta:
Luna trecuta:
Acum doua luni:
17099
31721
1181

+30540
Anul asta:
Anul trecut:
50001
0
+50001
Avem 69 vizitatori online