Sisteme de detectie la efractie Email
Scris de gigitreid   
Luni, 04 August 2008 21:12

Afla totul despre sistemele de sistemele de alarma.Tipuri de centrale de efractie.Tastaturi si telecomenzi pentru centralele de efractie. Interfete si detectori wireless.Unde, cum si de ce se pun senzori de miscare. Ce rol au contactii magnetici.Senzori de fum conectati la centrala de efractie. Pedale si butoane de panica.Ce rol are transformatorul.Ce sunt zonele si partitiile. Despre antisabotaj.Totul despre Detectie Antiefractie de interior.

Sistemul de alarma este alcatuit din senzorii, centrala, dispozitivele de avertizare si dispozitivele de comunicare la distanta.

Centrala de alarma este o unitate de automatizare ce proceseaza informatiile preluate de la senzori in functie de starea sistemului: activat(armat), dezactivat (dezarmat), etc. Rolul ei este de comanda elementele de semnaliza re optica, acustica si de a comunica la distanta in cazul unei efractii in spatiul protejat. Sunt mai multi producatori de centrale de efractie, dintre care recomand DSC in special, dar si PARADOX.

pc585 pc5020 power832 WS4939 LC100PCI

Ce sunt zonele si partitiile

Centralele se aleg in functie de mai multe criterii, printre care sunt si numarul de zone si partiţii. Din punct de vedere electric, o zona reprezinta o intrare in centrala. O zona mai reprezinta si un spatiu bine delimitat protejat de unul sau mai multi senzori. Desi legea 333/2003 stipuleaza ca se pot conecta mai multi senzori pe aceasi zona a unei centrale, daca acesti senzori monitorizeaza toti aceasi camera, acest lucru nu este recomandat, deoarece in caz de alarma falsa, nu se stie care dintre ei au dat alarma.

O partitie este alcatuita din una sau mai multe zone. O zona poate face parte din una sau mai multe partitii. Un utilizator poate arma una sau mai multe partitii. O partitie se poate arma cand toate zonele (senzorii) sunt stinse. Daca o zona face parte din mai multe partitii, atunci aceasta zona va fi luata in considerare doar cand toate partitiile din care ea face parte sunt activate (armate), si va ocolita cand cel putin o partitie din care face parte va fi dezactivata (dezarmata).

 

Amplasare senzori

 

exemplu amplasare senzori miscare

Din exemplul de mai sus, pentru a se arma zonele z1 si z2, este necesar sa se armeze ambele partitii.


Contactii magnetici.

Contactii magnetici se monteaza pe usi si pe geamuri. Astfel, daca un geam este deschis fortat, si zona respectiva este armata, centrala porneste sirenele si transmite alarma la dispecerat. Dezavantaj la montarea pe tocul geamurilor: daca se sparge geamul si nu se forteaza tocul geamului, nu se da alrma.
Prin montarea pe tocul usii a unui contact magnetic, nu mai este necesar un senzor care sa "vada" direct usa respectiva. Din exemplul de mai sus, senzorul respectiv se poate monta langa usa de intrare sa vada restul holului.
Cand se lucreaza cu echipamente wireless, deoarece senzorii wireless au alt regim de functionare pentru a economisi bateria, un contact magnetic wireless montat pe usa de intrare este necesar pentru realizarea zonelor stay-away.


Unde, cum si de ce se pun senzori de miscare.

Cand se stabileste pozitia senzorilor de miscare se are in vedere obiectele de valoare din incaperea respectiva. Daca, de ex. in baie, nu e nimic de furat, nu are sens sa montam un senzor. In cazuri exceptionale, pentru a descuraja actele de vandalism, se pot monta si in baie senzori de miscare, dar trebuie tinut minte ca senzorul are un circuit electronic inauntru si nu reactioneaza bine la abur si condens.

Atentie: senzorii de miscare PIR nu "văd" prin geam sau alt material.Este necesar contact vizual direct pentru ca acesta sa monitorizeze corect spatiul respectiv.

Cand se stabileste pozitia senzorilor de miscare se face un compromis intre performanta si estetic. Cu alte cuvinte, daca senzorul "vede" cel mai bine din mijlocul tavanului, nimeni nu isi doreste un cablu (cu toate ca e mascat in canal de cablu) pe tavan, pana la senzorul respectiv. Dar daca siguranta este mai importanta ca esteticul ...

Daca ai casa in constructie, nu ezita, da telefon din timp.
La fel ca la instalatia electrica, cablurile centralei de efractie se pot ingropa in pereti de electrician odata cu cele electrice. Cel mai important e sa nu fie uitate in pereti si zidite sau sa fie prea scurte. De regula, 25-30 cm sunt suficienti, dar nu mai putin. Singurul cablu care trebuie sa ajunga in exterior este cablul pentru sirena de exterior. In locul unde iese cablul, acolo se va monta sirena de exterior. Din motive de securitate, cablul nu are voie sa fie prelungit la exterioriorul cladirii.

Cablul folosit este cablu de alarma ecranat, sectiunea 0,22mm cu 4,6,8, 12 sau 14 fire. Pe un cablu cu 6 fire se pot monta 2 senzori diferiti, pe un cablu de 12 fire se pot monta 5 senzori.

Tastaturi si telecomenzi pentru centralele de efractie.

Tastatura sistemului de efractie reprezinta interfata cu utilizatorul. Pe tastatura se afiseaza starea zonelor dar si problemele sistemului de alarma prin aprinderea beculetului "Sistem Trouble". La tastatura se introduce codul de armare-dezarmare. Tastatura trebuie montata cat mai aproape de usa de intrare astfel incat codul introdus sa nu fie vizibil din exterior. Pentru armarea si dezarmarea sistemului se pot folosi si telecomenzi. Acestea sunt mai usor de folosit, nu necesita cod de armare dezarmare. Avantajul e ca sunt portabile, un buton este configurat ca buton de panica. Dezavantajul este ca pot fi pierdute si pentru functionare necesita existenta in sistem a unui modul de receptie wireless.

Ce rol are transformatorul.

Transformatorul reduce tensiunea de 220V la 16V si separa galvanic circuitul de alimentare al centralei de faza retelei. De obicei se folosesc transformatoare toroidale de 20W, 40W, 63W, dintre care cel mai folosit este cel de 40W.

Interfete si detectori wireless.

Pentru a receptiona semnalele radio emise de senzorii wireless trebuie adaugat in sistem un modul de receptie wireless. Acesta se alimenteaza direct din centrala de efractie si comunica cu ea pe bus-ul de date. In functie de producator si de modelul de centrala cu care este compatibil, acesta recunoaste mai multi sau mai putini senzori. De exemplu modulul PC5132 recunoaste 32 de senzori/contacti magnetici si 16 telecomenzi. Ca detectori fara fire enumeram: detectori de miscare, detectori de geam spart, contacti magnetici, detectori optici de fum.

Senzori de fum conectati la centrala de efractie.

Pe o intrare a centralei de alarma se pot conecta mai multi senzori optici de fum. Desi acestia functioneaza foarte bine, fiind produsi pentru acest scop, pompierii nu avizeaza decat sisteme de detectie a incepului de incendiu care au in compunere centrale dedicate de incendiu. Cel mai mult sunt folositi detectorii de fum si temperatura dar si detectorii de gaz metan si monoxid de carbon. Primii se monteaza in dormitoare, holuri iar cei din urma se monteaza in camera centralei termice sau in bucatarii.

Pedale si butoane de panica.

In cazul in care e nevoie de butoate si pedale de panica (casierii, case de schimb valutar, etc) se monteaza aceste echipamente. Alarma poate fi silentioasa sau nu. Tastatura sistemului de efractie are si ea o tasta dedicata acestui scop, care la apasare trimite un semnal la dispeceratul de monitorizare.

Despre antisabotaj.

Antisabotajul unui sistem de alarma reprezinta totalitatea contactilor de antisabotaj si a circuitelor de detectie a taierii/scurtcircuitarii firelor. Sabotajul este afisat pe tastatura prin aprinderea beculetului galben "Sistem Trouble" si centrala transmite la dispecerat acest lucru. In momentul in care sistemul are un sabotaj acesta nu se poate arma.

 

Comments
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!
LAST_UPDATED2
 
 
Statistici vizitatori: [+/-]
Azi:
Ieri:
Alaltaieri:
85
1073
1194

-121
Saptamana asta:
Saptamana trecuta:
Cu 2 sapt. in urma:
2352
9807
1346

+8461
Luna asta:
Luna trecuta:
Acum doua luni:
15826
26383
7792

+18591
Anul asta:
Anul trecut:
50001
0
+50001
Avem 74 vizitatori online